02.Ağustos.2022 12:00

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

İnsan sağlığı başta beslenme ile pek çok çevresel koşula bağlıdır. Sağlıklı beslenmek ise yaşa, cinsiyete ve fizyolojik duruma bağlı olarak bireylerin alması gereken besinlerin giderilmesidir. Bireyler sağlıklı beslenme ile daha uzun süre boyunca hayatlarını sürdürebilmektedir. Aynı zamanda bireylerin vücuduna gerekli besinleri alması her yaşta farklılık göstermektedir.

Örneğin ergenlik dönemindeki bir bireyin alması gereken enerji ve besin miktarı yetişkin bir bireye kıyasla daha çoktur.
Ne yazık ki ülkemizde beslenme alışkanlığı ile ilgili bir düzen bulunmamaktadır. Düzensiz ve yetersiz beslenme beraberinde pek çok hastalığı getirmektedir. Bunlardan bazıları demir eksikliği anemisi ve kalp-damar hastalığıdır.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocukluk ve ergenlik döneminde kişilere kazandırılmalıdır. Çünkü birçok şeyin öğrenildiği bu dönemler de birey sağlıklı beslenmeyi benimser ise bunu hayat tarzına dönüştürür. Bu nedenledir ki çocukluk ve ergenlik dönemi özel bir dönemdir. Peki çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığını nasıl kazandırabilirsiniz? Örneğin sevdiği atıştırmalıkları sağlıklı bir hale dönüştürmekle başlayabilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalıkları sadece çocuklar için düşünmek doğru olmayacaktır her yaşta bireyin tüketimi için son derece sağlıklı alternatiflerdir.

Tüm bunların yanı sıra evimizde sürekli olarak kullandığımız ve rahatlıkla temin edebileceğimiz bakliyatlarla harika cipsler yapabilirsiniz. Dilerseniz bu lezzetli ve sağlıklı cipslerin besin değerlerini inceleyelim:

BAKLİYAT CİPSLERİ

BESİN DEĞERLERİ

Kalori

Protein

Yağ

Karbonhidrat

Bakla cipsi

338

25,1

1,7

58,2

Nohut cipsi

360

20,5

4,8

61

Mercimek cipsi

340

24,7

1,1

60,1

Soya Fasulyesi cipsi

403

34,1

17,7

33,5

 

 

Özellikle şehir hayatı kaynaklı yaşam koşulları sebebiyle, son yıllarda yapılan araştırmalara bakıldığında, düzensiz ve sağlıksız beslenildiği ortaya çıkmıştır. Yanı sıra hareketsizlik de bu koşullara dahil olarak obezite sorunu ortaya çıkmıştır.

Aslında obezite artık bir beslenme sorunu değil sağlık problemi haline dönüşmüştür. Bu yüzden sağlıklı beslenme alışkanlığının erken yaşlarda kazanılması obeziteyle mücadele de çok önemlidir. Öyle ki sağlıklı ve düzenli beslenmek için günde üç ana ve en az bir ara öğün olmak üzere toplamda dört öğün beslenmeliyiz. Bu öğünlerde ilk olarak beslenme rutinimizden en az alınması gereken enerji kaynağı karbonhidrattır.

Ekmek gibi ürünlerin yerine yemekten sonra meyve ve sebze tercih edilmelidir. Ve en az bir ana öğünde mutlaka protein ağırlıklı beslenilmelidir. Bu yüzden sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için günlük yemek düzeni oluşturulmalı ve alınması gereken tüm besinlerin vücuda girmesi sağlanmalıdır. Yetişkin bireylerin kendi hayatlarına ve çocuklarının hayatına zararlı atırştırmalıkların yerine alternatif sağlıklı gıdaları dahil etmesi, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma noktasında iyi bir adım olacaktır.

 

Bu makale size faydalı oldu mu?