Baklagillerin Fermantasyonu
Baklagillerin Fermantasyonu
Baklagillerin üretimi için öncelikle sert tohumlu hallerinden kurtulup, filizlendirilmeleri gerekmektedir. Filizlenme için tohumun uygun koşullarda bulunması şarttır; uygun koşullar meydana gelene kadar tohum kendisini koruyacaktır. Tohum bu korumayı fitik asit mekanizması ile sağlamaktadır. Fitik asit, tüm tohumların dışında bulunan fosfordan oluşan bir bileşendir ve tohumu uygunsuz koşulda filizlenmemesi için dış ortamdan korur. Fitik asit insan sindirim sisteminde fitaz enzimi salgılanmadığı için sindirilemez. Bunun için ise yapılması gereken şey en basit haliyle, büyüklerimizden de yıllardır gördüğümüz, akşamdan ıslama işlemidir.
Fitik Asit ve Sindirimi
Fitik asitin sindirimi, bacillus suptilus ve echericia coli gibi yararlı bakteriler tarafından yapılabilir. Bağırsakta bulunan bu dost bakteriler fitik asiti sahip oldukları fitaz enzimiyle parçalayarak, sindirime yardımcı olmaktadır. Fitik asiti sindirmesek ne olur? Tohumların bu formu kendileri için çok yararlı olsa da onları bu şekilde tüketmek insanlar için zorlayıcı olabilir. Çünkü fitik asit, vücudumuzda önemli bir yere sahip olan magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko ile bir bağ oluşturur ve vücudumuz bu minerallerden faydalanamaz hale gelir. Zamanla vücutta mineral eksikliği görülmeye başlanır. Fermente edilmiş gıdalarda fitat molekülü parçalanmıştır ve minerallerden kolaylıkla faydalanılabilir.
Fitik asitin kolayca sindirilebilmesi için ön sindirim yapılmalıdır. Peki nedir bu ön sindirim? Aslında son derece basit bir işlemdir. Yapılması gereken tek şey fitik asit kaynağı bakliyatı fermente etmektir. Üstelik bu işlem evde zahmetsizce yapılabilecek ve sonrasında da vücutta bulunan dost bakteriler sayesinde rahatça sindirilebilecektir.
Baklagil Nasıl Fermente Edilir?
Zor sindirilen baklagilleri ön sindirimden geçirmek için neler yapılmalıdır? Öncelikle fermente edilecek baklagilin çiğ ve hiçbir işlemden geçmemiş olması gerekmektedir. Aksi halde formu değişmiş olan tohumlar fermente edilemez. Öncelikle baklagillerin güzelce yıkanması ve sonrasında içme suyuna yatırılıp yirmi dört saat beklenmesi gerekmektedir. Gerekli olması durumunda su değiştirilebilir. Yirmi dört saat sonunda tekrar yıkayarak nişastasından arındırılıp, süzülerek tekrar bir kaba alınır. Bir bardak peynir altı suyu ve üzerine içme suyu ekleyerek beklemeye devam edilir. Yirmi dört saatlik beklemenin ardından süzerek kullanıma hazır hale getirilir