20.Haziran.2022 12:00

Tane Tane Pilavın Sırları

Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyada en çok tüketilen gıdaların başında gelen ve 6 bin yıllık tarihiyle birçok mutfak kültürünün vazgeçilmezlerinden biri haline gelen pirinç, Türk mutfağının da başrol gıdalarından biri. Pirinç denince tüm dünyada akla gelen ilk yemek ise pirinç pilavı.

Pilav, Türk mutfağının da ritüel nitelikli yemeklerinden biri. Tören yemeklerinden günlük sofralara kadar her menüde yerini yüzyıllardır koruyan pilav özel bir statüye sahip.

Türk mutfağında pilav geçmişte olduğu gibi günümüzde de sade bir pişirme tekniğiyle hazırlanır. Yaygın teknik olan kavurma tekniğinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tuzlu suda bekletilerek süzülür. Sonrasında yağda kavrularak üzerine kaynar su (ya da et veya tavuk suyu) ve tuz ilave edilip pişirilir. Pişme işleminin sonrasında yapılan demlendirme pilavın istenen kıvamda olması için gereklidir. Pirincin türü iyi bir pilavın en önemli koşuludur. Pirincin ne kadar su çekeceği, rengi ve kokusu, ortaya çıkacak pilavın kalitesini belirler.

Bin yılları öncesinden günümüze dek severek tüketilen pirinç pilavı için her dönemde geçerliliğini koruyan en temel kriter hazırlanan pilavın tane tane olması. Öyle ki pirinç pilavı, hazırlaması kolay bir yemek gibi görünse de saray mutfağından günümüze aşçıların ve ev kadınlarının becerilerinin ölçüldüğü en önemli yemek sayılır. Tane tane ve yapışmayan bir pilavı başarıyla yapabilen aşçının diğer yemek de başarıyla yapabileceği düşüncesi halen daha geçerlidir.

Tane Tane Pirinç Pilavının Sırları Nelerdir?

Tane tane pilavın sırları her dönem merak edilmiş, çeşitli yöntemler denenmiş ve adeta mutfakta bir başarı kriteri haline gelmiştir. Öyle ki Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı sarayında en çok tüketilen yemeklerden biri olan pirinç pilavının adı “dane-i pirinç” adıyla anılmıştır.

Lapa olmayan, dibi tutmayan, diri kalmayan ve tane tane dökülen bir pirinç pilavı için birçok yöntem deneniyor. Bunlardan bazıları pirinci önceden suya yatırmak, içerdiği nişastayı salmasını sağlamak, pirinci bol suyla yıkamak veya pilav için özel tencereler seçmek gibi yöntemler.

Gerçekte ise tane tane bir pirinç pilavı için tek bir önemli nokta bulunuyor; pirincin yeterince su çekmesini sağlamak ya da doğal özellikleri sayesinde bol su çeken bir pirinç türünü tercih etmek.

Yayla Tane Tane Pirinç, normal pirinçlere oranla %50 daha fazla su çekerek lapa lapa olmadan, tencerenin dibine yapışmadan pişer ve tane tane dökülerek hem damak hem de görüntü olarak doyum sağlıyor.

Yayla Tane Tane Pirinç ile Pirinç Pilavı Nasıl Hazırlanır?

Pirinci önceden ıslatmaya gerek kalmadan, bir ölçü Tane Tane Pirinci, üç ölçü ılık su ile önerilen şekilde pişirmek yeterli. Geleneksel pirince kıyasla daha fazla su çeken Yayla Tane Tane Pirinç; yüzde 50 daha fazla porsiyon veriyor. Ayrıca piştiği günkü kıvam ve lezzetini bir sonraki güne kalsa bile koruyor. Bu özelliği ile mutfakta israfın da önüne geçiyor. Yayla Tane Tane Pirinç; içerdiği selenyum, tiamin, niasin ve fosfor ile daha fazla vitamin ve daha zengin minerale sahip.

Evlerin yanı sıra özellikle otel, restoran ve catering sektöründe profesyonel mutfaklarda da tercih edilen Yayla Tane Tane Pirinç, pirinç tüketim maliyetini de yüzde 50 düşürüyor. Birçok tüketici profiline hitap eden 1, 2, 5, 10 ve 25 kilogramlık ambalajlarda satışa sunulan Yayla Tane Tane Pirinç, deneyen herkese ekonomik tüketim ve geleneksel pirinç pilavı lezzetini bir arada sunuyor.

 

Yayla Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi

Lezzetli, besleyici ve tane tane dökülen bir pilav hazırlamak için zincir marketlerden ve www.yaylabakliyat.com adresinden kolayca ulaşabileceğiniz Yayla Tane Tane Pirinç kullanarak aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz. 

 

Yayla Tane Tane Pirinç ile Pirinç Pilavı Malzemeleri

  • 1 su bardağı Yayla Tane Tane Pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve isteğe göre 1 kaşık tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı ılık su

 

Yayla Tane Tane Pirinç ile Pirinç Pilavı Hazırlanışı

1 su bardağı Yayla Tane Tane Pirinci süzgece alıp su ile nişastasını bırakana kadar yıkayın. 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve (isteğe göre 1 kaşık tereyağı) ekleyerek, 3 dakika kavurun. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz ile 3 su bardağı ılık su ekleyin. Yüksek ateşte 3 dakika kaynadıktan sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte 25 dakika pişirin. Ocaktan aldığınız pilavı 15 dakika demlemeye bırakın. 

Afiyet olsun.

Bu makale size faydalı oldu mu?