Gıdada Neden Katkısız?
Gıdada Neden Katkısız?
Gıda tüketiminde son yıllarda organik gıdaya yönelik talebin artışı göze çarpmaktadır. Bunun nedenini ise uzmanlar, bireylerin bilinçlenerek kendilerini ve çevreyi korumaları olarak açıklamaktadır. Organik gıda tüketiminde tüketici bireylerin kim oldukları ve organik gıda satın almada hangi etkenlerden etkilendikleri önemli noktalardır. Kısaca organik gıda tüketimi dünyada küresel bir endüstri durumu halini almıştır. Organik gıda tüketiminin önem kazanmasındaki temel neden ise katkı maddelerinin insan vücuduna vermiş olduğu zarardır. Organik gıdaya geçmemize neden olan katkı maddeleri nelerdir?
Gıdada katkı maddeleri:
Gıda katkı maddeleri: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde “Tek başına besin olarak tüketilmeyen, besleyici özelliği olan ya da olmayan gıdanın üretiminden tüketimine kadar her aşamada kullanılan, güzel bir tat, koku, görünüm sağlamak amacıyla ya da istenmeyen özellikleri engellemek amacıyla gıdalarda kullanılan maddeler’’ şeklinde tanımlanmaktadır. Günümüz gıda teknolojisinde hızla gelişen gıda katkı maddeleri toplum beslenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Gıdaların gerek görünüşü gerekse tatlarını toplumun talep ettiği hale getirebilmek adına aynı zamanda kullanım sürelerini uzatmak amacıyla gıdalara farklı kimyasal karışımlar enjekte edilmektedir. Katkı maddeleri belirli gruplara göre isimlendirilmektedir. Ve bazıları şu şekildedir:
- Topaklaşmayı önleyiciler
- Antioksidanlar
- Tat, koku maddeleri
- Ağartıcılar
- Asit,baz ve tuzlar
- Yenilebilir kaplama maddeleri
- Vitaminler ve mineraller
- Kalınlaştırıcılar
- Aminoasitler
- Koruyucular
- Dolgu maddeleri
- Renk maddeleri
- Kristallenmeyi önleyiciler
- Yağla yer değiştiren maddeler
- Berraklaştırıcı ve tutucular
- Yumuşatıcılar
- Tatlılaştırıcılar
- Nemlendiriciler
Peki katkı maddelerinin zararları nelerdir?
Katkı maddelerinin vermiş olduğu en büyük zarar, gıdaların doğal bileşenlerini ve haliyle lezzetini bozmasıdır. Enjekte edilen bazı katkı maddeleri gıdaların besin öğelerini yok edebilmektedir. Her ne kadar uzun raf ömrü sağlamak amacıyla katkı maddesi kullanılsa da tüketicinin son kullanma tarihine dikkat etmemesinden kaynaklı olarak gıda zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Son olarak içerisinde birçok katkı maddesi bulunan gıdaların vücuda fazla alımı sonucunda bireylerde astım, deri hastalıkları ve kanser riski görülebilmektedir.
Neden katkısız ürünler tercih edilmelidir?
Son zamanlarda gündemdeki temel konu tüketicilerin çevre ve sağlık konularıyla fazlaca ilgili olmalarıdır. Bireyler tüketmiş olduğu gıdalar söz konusu olduğunda sağlık ve beslenme konularına daha fazla dikkat etmektedirler. Bu yüzden bireyler son zamanlarda ve özellikle gıdada katkı maddelerinin artması ile sağlığını ön plana, maddiyatı geri plana bırakarak organik gıda tüketimini arttırmıştır. Bu artışın temelinde ise artan sağlık sorunları ve ölüm oranları yatmaktadır. Katkısız ürünleri tercih etmemizi gerektiren konulardan bir diğeri de gelecek nesilleri korumaktır. Gelecek nesilleri korumak adına içerisinde katkı maddesi bulunmayan ve kansere neden olan pestisitlerden oluşmayan gıdalar tercih edilebilir. Bir diğer neden ise biyolojik çeşitliliği sağlamaktır. Anlaşmalı tarımda çoğu ürün aynı tiptir ve sürekli bu ürünler ekilir. Bu yüzden toprağın kaybetmiş olduğu mineral her yıl sentetik gübrelerle geri verilmeye çalışılır. Sentetik gübreler ise toprağın yapısını bozar ve topraktaki solucanları, faydalı böcekleri öldürür. Bu yüzden organik gıdalar tercih ederek toprağın yapısını bozmadan üretim gerçekleştirilebilir.