Depolama ve Kurutma Teknolojileri ile Gıda İsrafını Azaltmak
Depolama ve Kurutma Teknolojileri İle Gıda İsrafını Azaltmak
Gıda İsrafı
Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
Gıdalarda Dondurma ve Kurutma Teknolojileri ile İsrafı Önlemek
Gıdalar mevsiminde üretildiklerinde ucuzdur ancak yeterli sürece tüketilmediklerinde israf olmaktadır. Bunun için dondurma yahut kurutarak dondurma (Freeze Dry) teknolojileri ile sebze ve meyveleri mevsiminde israf olmayacak şekilde depolama ve daha sonrasında tüketme imkânı yakalanabilmektedir. Bu da gerek mevsiminde üretilen ürünlerin israfını azaltmakta, yine yıla yayılacağı için fiyat olarak daha iyi fiyatla istediğinde tüketilebilme imkânı sağlamaktadır.
Gıdaların Dondurulmasının Avantajları Nelerdir?
Dondurma teknolojisi tüketiciye ve üreticiye birçok fayda sağlamaktadır. Gıda israfının da önüne geçmeye fayda sağlayan dondurma teknolojisinin getirdiği diğer avantajlar aşağıda listelenmiştir:
.Dondurma teknolojisi, gıdaların raf ömrünü uzatır. Dondurulan gıdaya göre değişmekle birlikte aylar hatta yıllarca gıdaların muhafazasına olanak sağlar,
.Katkı maddesi ilave edilmeden gıdaların muhafazasına olanak sağlar,
.Raf ömrü boyunca minimum kalite kaybına neden olur,
.Gıdaların dünya çapında ihracat ve ithalatına olanak sağlar,
.Üretimin tüketimden fazla olduğu dönemlerde gıdalar dondurularak israfının önüne geçilir,
.Mevsimindeki gıdaların mevsim dışında da tüketilmesine olanak sağlar,
.Üretimin olmadığı ülkelere ürünlerin taşınmasını ve tüketilmesini sağlar,
.Gıdaların transport sırasında bozulmasını önler,
.Dondurma gibi sevilerek tüketilen yeni ürünlerin üretimini sağlar,
.Dondurulmuş ürünlerin çözündürüldükten sonra direk ya da kısa bir ısıl işlem sonrası tüketilebilir olması tüketici açısından kolaylık sağlamakta,
.Gıdalar taze olarak işlenip dondurulduğu için çözünme sonucu da tazeliğini ve besin değerlerini büyük ölçüde korumaktadır.