06.Şubat.2024 12:00

Hangi Hisse Senedi Alınmalı?

Hangi Hisse Senedi Alınmalı?

Borsa yatırımcıları her geçen gün sayısını arttırarak farklı hisselere maddi anlamda yatırım yapmaktadır. Güncel olarak BIST100 ya da diğer borsalar aracılığıyla hisseler alınabilmektedir. Alınan hisseler uzun vadeli hisse ya da kısa vadeli hisse olarak adlandırılarak kâr bırakması hedeflenir. Şirketlerin hisseleri arttıkça yatırımcının da doğrudan kazancı yükseltmektedir.

Ancak ilk defa borsada yer alan yatırımcılar ya da yatırımcı olup yeni bir hisseye yönelmek isteyenlerin kafalarında bazı sorular bulunmaktadır. Bunların başında ‘Hangi hisse senedi alınmalı?’ gelmektedir. Hisse sayısının giderek artması, yatırımcıların arz-talep dengesinin değişmesi ve şirket sektörlerinin gelişmesi bunun sebeplerinden birisidir.

Tahmin edeceğiniz üzere yatırımcıların temel amacı kazanç elde etmektir. Fakat bu kazanç elde etme olasılığı hisseye göre tamamen farklılaşmaktadır. Halihazırda bu yüzden profesyonel yatırımcılar ya da bu alanda eğitim almış kişiler tarafından hisse, borsa yorumları yapılmaktadır. Eğer siz de yatırım yapacağınız hisse konusunda emin değilseniz, içeriğe göz atmaya devam etmelisiniz.

En Çok Hangi Hisse Senedi Kazandırır?

Borsanın mantığı arz-talep dengesi, yatırımcıların hareketleri, var olan finansal değişimler ve finans merkezlerinin aldığı kararlarla oluşmaktadır. Tek bir etkene bağlı olmamasından dolayı hisselerin kazandırma oranı ve olasılığı da çok değişkendir. Bir hisse bugün yatırımcısına kazandırabilirken ertesi gün %10 oranında (maksimum) düşüş yaşayabilmektedir.

Hal böyle olun en çok kazandıran hisseden ziyade kazandırabilecek hisse sektörünü saptamalı sonra hisse örneklerine göz atmalısınız. Örneğin günümüzde en çok yatırıma sahip olup gelecek yıllarda kazandırması beklenen sektörler şunlardır:

  • Gıda ve Temel İhtiyaçlar Sektörü,
  • Teknoloji Sektörü,
  • Yazılım Sektörü,
  • Sanayi ve Bilişim Sektörü.

Özellikle son senelerde yatırım alanlarının artmasından dolayı yazılım ve bilişim, sadece geçmiş değil gelecekte de önemli olmasından dolayı gıda sektörü önem arz etmektedir. Sonuç olarak gıda sektöründe yer alan Yayla Agro gıda hisse seçenekleriniz arasında yer alabilir.

Yükselecek Hisse Senedi Nasıl Anlaşılır?

Eğer borsada tecrübeniz çok fazla yoksa yükselebilecek hisselerin sahip olduğu özellikler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Yükselme potansiyeline sahip olan hisse senetleri az çok kendini belli etmektedir. Genel olarak bu hisseler:

  • Kar oranını dağıtma tarihi yaklaşan şirketler,
  • Geçmiş ve gelecekte ihtiyaç duyulan sektörler,
  • Borsaya yeni giriş yapmış olması,
  • Kısa ve uzun vadeli planlama ve finansal yatırımlara sahip olması,
  • Borsa yorumları arasında adını duyurması,
  • Gün geçtikte arz-talep dengesinin oluşması ve belirginleşmesi,
  • Hissenin hedef fiyatına emin adımlarla ulaşması yükselme potansiyelini göstermektedir.

Yatırım yapacağınız sektöre karar verdikten sonra bu özelliklere sahip olan hisselere göz atabilirsiniz. Bu aşamada mutlaka Yayla Agro gıda hisse yorum örneklerine bakmalı, kararınızı buna göre vermelisiniz.

Hisse Senedi Hangisinden Alınır?

Hisse yatırımı yapacağınız şirkete karar vermek tamamen kişisel bir unsurdur. Burada önemli olan unsur iki yönlü olacaktır. İlki şirketin sahip olduğu yatırım mantığı, finansal yatırım planları ve borsadaki hedef fiyatıdır. Diğer taraftan ikinci olarak da yatırım yapacak kişilerin sahip olduğu öngörü, finans ve borsa bilgisi, kazanç elde etmek istediği süre etkilidir.

Borsada genel bir tarama yaptıktan sonra yatırım yapacağınız şirketinde sitesine ve paylaştığı bilgilere göz atmalısınız. Burada şirketin yatırımları, yatırımlarını ne yönde kullandığı, kurumsal kimlik bilgileri ve borsadaki hedeflerine erişebilirsiniz. Böylece hissenin alınıp alınmaması gerektiği konusunda fikir elde edebilirsiniz.

Yayla gıda hisse alınabilecek örnekler arasındadır. Bunun söylenme sebebi öncelikle bulunduğu sektördür. Gıdaya olan ihtiyaç ve bu sektörün giderek büyümesi şirketin de yatırımlarının artmasına neden olmaktadır. Oluşan yatırımlar şirketin gelir dengesinin de artmasına katkı sağlayacaktır. Bundan dolayı da yatırım yapanların borsada kazanç elde etme olasılığı artmaktadır.

Uzun Vadeli Hisse Önerileri

Yatırımcılar borsa aracılığı ile uzun vadeli yatırım ve kısa vadeli yatırım yapabilmektedir. Kısa vadeli yatırımlar adından da anlaşılacağı üzere görece daha kısa sürede kârın alınmasıdır. Kişi (yatırımcı) bu süre zarfında zarar da edebilmektedir ve ortalama olarak 1 yıla tekabül etmektedir.

Buna karşılık uzun vadeli yatırımlar da daha büyük sabır bulunmaktadır. Ekonomide ortalama olarak uzun vadeli yatırımlar 5 yıl ve üzerine tekabül etmektedir. Genel olarak bu yatırımlar yapıldıktan sonra yatırımcı tabiri caizse kabuğuna çekilir ve uzun vadede hissesinin fiyatında artışı beklemektedir.

Uzun vadeli hisse önerileri arasında gıda sektöründeki şirketler gönül rahatlığıyla eklenebilir. Neden mi? Çünkü gıda sektörüne olan talep gün geçtikten artmaktadır. İnsan nüfusundaki artış bu alandaki ihtiyacı da doğurmaktadır. Şirketlerin (başta Yayla Agro) ulusal ve uluslararası alanda yatırımlarını buna kanıt olarak göstermek mümkün.

Yayla Agro hisse yorumları, borsadaki fiyat ve grafiklerine göz atarak siz de kararınızı verebilirsiniz. Sürdürülebilir yatırım ve yatırımcı oluşturma hedefindeki Yayla Agro, uzun vadeli yatırımcılar için özellikle çalışmaktadır.

Bu makale size faydalı oldu mu?