06.Şubat.2024 12:00

Borsa Yatırım Tavsiyeleri Nelerdir?

Borsa yatırım tavsiyeleri doğru hisse ile işlem yaparak kâr elde etmek isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Günümüzde borsada sayısız firmanın çok farklı seçenekleri ile hisseleri satışa sunulmaktadır. Hal böyle olunca borsa yatırımcılarının kafası karışmakta ve beraberinde hangi yatırımı yapması gerektiği konusunda tereddütler yaşanmaktadır.

Her ne kadar dijital ortamda doğrudan bir hissenin yatırımı hakkında kesin kararlar bulunmasa da birçok profesyonel yatırımcı tarafından borsa yorumlanmaktadır. Bu yorumlar sayesinde yatırım yapılacak hisseye yönelik bir fikir elde etmek daha pratikleşmektedir. Böylece ilk defa borsaya girecek olanlar ya da doğru yatırım ile kazanç sağlamak isteyenlerin işi kolaylaşmaktadır.

Yayla Agro bu alanda öneriler arasında yer alan hisselerden birisidir. Gıda alanında yer alması, yenilikçi ve sürdürülebilir bir anlayışla yatırımlarına devam etmesi temel sebepler arasındadır. Elbette yatırım için tek başına bunlar yeterli değildir. Fakat diğer hisselere kıyasla yeni piyasaya çıkmış olması da kâr elde etmek adına olasılıkları güçlendirmektedir.

Eğer siz de hangi borsa en çok kazandırır, hangi hisseye yatırım yapmalıyım konusunda araştırma yapıyorsanız, bu yazı sayesinde tercihinizi daha kolay yapabilirsiniz.

Borsada Hangi Sektörler Kazandırır?

Geçmişten günümüze BIST100 ya da diğer global borsalar içinde sayısız firma bulunmaktadır. Şirketlerin sayısının giderek artması kadar farklı sektörlerin de ortaya çıkması temel sebepler arasındadır. Özellikle yatırımcılar firma bazında araştırma yapmadan önce doğru sektörü seçmek ister. Böylece bu alanda yatırım yapacağı x bir hisse ile kazanç elde etme olasılığı artar.

Borsanın bu kadar yatırımcıya sahip olmadığı yıllarda özellikle ağır sanayi firmalarına yönelim fazlaydı. Günümüzde hala bu alandaki şirketlere yatırım olsa da hisse fiyatlarının şişmesinden dolayı getireceği kâr oranı düşmekte ve arz-talep dengesinden dolayı dalgalanmalar çok sık yaşanmaktadır. Tüm bunlar düşünüldüğünde kalıcılığı garanti olan ve yeni çıkmış sektörlere yönelim vardır.

Özellikle uzmanların ortak anlayışa sahip olduğu bir nokta vardır: Gıda sektörü her zaman kazandırır. Peki ama neden? İnsanın var olduğu ilk andan itibaren ihtiyaç duyduğu temel şey gıdadır. Söz konusu borsa yatırımları da insanın yaşamı boyunca olduğu düşünüldüğünde gıda şirketlerine olan yatırımlar çoğu zaman boşa olmamaktadır.

Söz konusu insan nüfusunun giderek artması, bilinçsiz üretimden dolayı gıdaya erişimin giderek zorlaşması özellikle gıda şirketlerinin değerini arttırmaktadır. Hal böyle olunca özellikle borsaya yeni giriş yapmış ancak kısa ve uzun vadeli yatırımları ile dikkat çeken şirket hisseleri değer kazanmaktadır. Bunların başında da Yayla Agro gelmektedir.

Yayla hisse, 2022 yılında borsada YYLGD ismiyle yer almaya başlamıştır. Her ne kadar köklü bir gıda şirketi olsa da borsada yeni bulunması yatırımcıların iştahını kabartmıştır. Özellikle gıda sektöründe bulunması ve sürdürülebilir yatırımcı mantığını gütmesinden dolayı günümüzde sayısız yatırımcı bu hisseyi alarak yatırımlarını oluşturmuştur.

Borsada Bir Hisse En Fazla Kaç Tavan Yapar?

Yerel ya da uluslararası borsa platformlarında yer alan şirketlerin sektörüne karar verdikten sonra elde edeceğiniz maksimum kazancı merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle bilmelisiniz ki borsa; sabır, emek ve deneyim isteyen bir alandır. İlk başta çok kısa sürede yüksek miktarlarda kazanç elde etme hedefi bir hayalden öteye gitmeyecektir.

Ancak doğru hisseyi bulup yatırım yapar, borsa emirleri ile süreci yöneterek doğru alanda satış yaparsanız kazancınızı katlayabilirsiniz. Peki bir hisse en fazla kaç tavan yapabilir? Öncelikle ‘tavan yapma’ durumunu açıklayalım… Borsada tavan yapmak; bir hissenin, bir gün içerisinde elde edebileceği en yüksek fiyatlandırmayı ifade eder.

Günümüzde kazancı dengelemek, borsada arz-talep dengesini korumak ve yatırımcıları doğru hesaplamalar ile yönlendirmek adına Türk Borsası kapsamında kurallar koyulmuştur. Bir hisse günümüzde en fazla %10 tavan yapmaktadır. Aynı şekilde en fazla %10 oranında da taban fiyatına erişebilmektedir.

Kısacası alacağınız (ya da hali hazırda almış olduğunuz) hissenin bir önceki güne göre en fazla hangi fiyata ulaşabileceğini hesaplamak için dünkü tavan fiyatına %10 ekleyebilirsiniz.

Borsada Hangi Hisse Alınır?

BIST100 ya da diğer borsalarda satın alacağınız hisse konusunda net bir bilgi vermek oldukça zordur. Çünkü burada yatırımcının:

  • Sahip olduğu yatırım bütçesi,
  • Ne kadar sürede hisseden çıkacağı,
  • Borsaya hakim olma durumu,
  • Borsaya harcayacağı vakit,
  • Uzun vadeli mi kısa vadeli mi düşündüğü gibi unsurlar etkilidir.

Aynı zamanda bu yazıyı hangi zamanda okuduğunuzda önemlidir. Bundan 10-15 yıl önce yazılım şirketine borsada rastlamak mümkün değilken günümüzde değerlidir. Diğer taraftan yine bundan 10-15 sene sonra gıda sektöründeki şirketlerin hisse değerlerinin giderek artacağı bir aşikardır. Hal böyle olunca Yayga Agro hisse fiyatlarının da artması beklenmekte buna göre planlama ve çalışmalar yapılmaktadır.

Siz de şansınızı gıda sektöründe dikkat çeken bu firma ile değerlendirebilirsiniz.

Borsada Alınacak Hisseler

Her ne kadar doğrudan bir firma ismi vermek oldukça zor olsa da 2022 yılında borsaya girmiş olan Yayla gıda hisse, yorumlarda sık sık adını duyurmaktadır. Fiyatlarının henüz artmamış olması, sürdürülebilir bir gıda sektörünü hedeflemesi ve özellikle çevresel koşullara uygun hareket etmesi yatırımcıların dikkat ettiği konulardan birisidir.

Kurumsal yatırım ve planlamalarının büyük çoğunluğunu uluslararası mecralarda tutan şirket uzun vadede ciddi bir kazanç elde etmeyi vaad etmektedir. Yayla gıda hisse oranları da bundan dolayı gün geçtikte daha çok talep edilmektedir.

Bu makale size faydalı oldu mu?